Menü
Zárja be a menüt

Karosszéria és fényezés Ápolási tippek

Automata autómosók

Az autó fényezése annyira ellenálló, hogy rendes körülmények között az autót gond nélkül le lehet mosatni az automata autómosókban. A korszerű autómosók optimális ápolást biztosítanak az autó számára, és ökológiai szempontból sokkal ésszerűbb, mint a kézi mosás. Ha a mosatás után a fényezés mattá válik, vagy karcolások látszanak rajta, az a mosóberendezés meghibásodására utal!

Ápolási tippek:

  • A nagyobb szennyeződéseket mossa le sok vízzel, mielőtt az autómosót használja.
  • A fényezés tartóz megvédése érdekében minden mosásnál válasszon forróviaszos mosóprogramot.

Kézi mosás

A kézi mosásnál az a legfontosabb, hogy a szennyeződést sok vízzel feláztassa, majd lemossa anélkül, hogy szivaccsal dörzsölné. Ellenkező esetben az autón maradt szemcsék úgy viselkednek, mintha a legfinomabb csiszolópapírral dörzsölnénk a fényezést. Ezután nedves szivaccsal vagy mosókefével, gyengéden nyomva, felülről lefelé tisztítsa le az autót. Az erős igénybevételnek kitett részeket, mint például a kerekeket, utoljára kell lemosni, és ehhez lehetőség szerint használjon másik szivacsot. Végezetül az autót mossa le alaposan vízzel, majd törölgesse át.

Ápolási tippek:

  • Az autóápoláshoz ne használjon háztartási tisztítószert. Az ilyen tisztítószerek zsíroldó komponenseket tartalmaznak, amelyek oldják a felvitt védőréteget és megtámadják a fényezést. Ezért olyan törlőkendőt vagy szivacsot se használjon, amit a háztartásban már használt.

Mosás nagynyomású tisztító-mosó berendezésekkel

Feltétlenül tartsa be - különösen a nyomásra és a minimális távolságra (legalább 15 cm!) vonatkozóan - a nagynyomású tisztító-mosó berendezés kezelési utasítását. Ügyeljen arra, hogy elég nagy távolságra legyen a puhább anyagoktól, mint például a gumi vagy a szigetelőanyagok. Különös óvatosság ajánlott a tisztítószerek használata során. Soha ne vigye fel azokat meleg fényezésre, az autómosást lehetőleg ne napon végezze!

Polírozás

A polírozásra csak akkor van szükség, ha a fényezés csúnya lesz, és konzerváló szerekkel már nem hozható vissza a fénye. Ha az alkalmazott polírozó nem tartalmaz konzerváló komponenst, akkor utána javasolt konzerválást is végezni. Ügyeljen arra, hogy a mattra fényezett részeket és a műanyag alkatrészeket nem szabad polírozószerekkel és keményviasszal kezelni.

Ápolási tippek:

  • Jobb polírozási eredményt érhet el, ha ellentétes irányban dolgozik. Vigye fel például a polírozószert az óramutató járásával megegyező irányban, majd a polírozást végezze el az óramutató járásával ellentétes irányban.
    Apró trükk: Használja mindkét kezét: ballal vigye fel a polírozószert, jobbal polírozzon.

Kisebb sérülések a fényezésen

A rozsdásodás elkerülése érdekében a fényezés kisebb sérüléseit (pl. kőfelverődés stb.) azonnal kenje be javítóstifttel vagy használjon javítósprayt. Rozsdásodás kialakulása esetén a rozsdát alaposan el kell távolítani. A fedőréteg előtt korrózióvédő alapozást kell felvinni. Ha pedig további segítségre lenne szüksége, a VW márkaszerviz - az Ön szerviz szakértője - készséggel segít Önnek.

Műanyag és króm részek

A külső műanyag részek a normál mosás közben tisztíthatók le. Amennyiben ez nem lenne elegendő, használjon műanyagtisztítót, és tisztítsa le a szennyezett felületeket egy törlőkendő vagy szivacs segítségével. A króm részeknél használjon speciális krómtisztítót, amely visszaadja a rozsdás vagy matt króm részek fényét.

Könnyűfém kerekek

Itt rakódnak le a legkomiszabb szennyeződések: a fékből és a gumiabroncsból származó szennyeződés, valamint az utcai piszok makacs réteget képeznek. Annak érdekében, hogy ez ne támadja meg a könnyűfém kerekeket, a fékből származó fémport és az utcákra kiszórt sót kéthetente le kell mosni. A mosás után a könnyűfém kerekeket savmentes tisztítószerrel kell lekezelni. Ezenfelül a kerekeket háromhavonta keményviasszal is át kell kenni. A védő lakkbevonat esetleges sérüléseit haladéktalanul ki kell javíttatni.

Ápolási tippek:

  • Elindulás után működtesse néhányszor a fékeket, hogy a féktárcsa és a fékbetétek megszáradhassanak.

Kabriótető

A műanyagból vagy szövetből készült tetőt nem szabad a fényezett felületekhez hasonlóan kezelni. Ezért az autómosóban ne válasszon forróviaszos mosóprogramot, mert az porózussá teszi a szövetet, és annak elszakadását okozhatja. Ha autója fóliából készült hátsó szélvédővel rendelkezik, jobb, ha teljesen mellőzi az autómosó használatát. Kabriótulajdonosként ezért jobb, ha kizárólag kézzel mossa le az autóját.

Bőrtisztítás

Annak érdekében, hogy a bőr sokáig szép maradjon és ne keményedjen meg, különleges ápolást igényel. Az enyhén szennyezett, pl. poros, bőrfelületeket egy kissé megnedvesített gyapjúkendővel kell rendszeresen letörölni. Évente kétszer eredeti bőrápolószerrel kell bőrtisztítást végezni. Ezek rendszeres alkalmazása megvédi a bőrt a foltosodástól, a kifakulástól, a kiszáradástól és a rideggé válástól.

Műszerfal ápolás

A műszerfalat, a középső konzolt és az oldal borítást legcélszerűbb egy vizes kendővel megtisztítani a portól és egyéb szennyeződésektől. A mélyen belivódott szennyeződéseket a legkönnyebben az eredeti műanyagtisztítókkal tudja eltávolítani.

Szüksége van szervizidőpontra, kérdése van?

Töltse ki az alábbi regisztrációs adatlapot és márkakereskedőnk hamarosan felkeresi Önt.

Itt megtalálhatja az Önhöz közeli Volkswagen Haszonjárművek márkaszervizeket.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata