Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Automata Autómosók

Az autó fényezése annyira ellenálló, hogy rendes körülmények között az autót gond nélkül le lehet mosatni az automata autómosókban. A korszerű autómosók optimális ápolást biztosítanak az autó számára, és ökológiai szempontból sokkal ésszerűbb, mint a kézi mosás. Ha a mosatás után a fényezés mattá válik, vagy karcolások látszanak rajta,
az a mosóberendezés meghibásodására utal!

Ápolási tippek:

  • A nagyobb szennyeződéseket mossa le sok vízzel, mielőtt az autómosót használja.
  • A fényezés tartós megvédése érdekében minden mosásnál válasszon forróviaszos mosóprogramot.

Kézi mosás

A kézi mosásnál az a legfontosabb, hogy a szennyeződést sok vízzel feláztassa, majd lemossa anélkül, hogy szivaccsal dörzsölné. Ellenkező esetben az autón maradt szemcsék úgy viselkednek, mintha a legfinomabb csiszolópapírral dörzsölnénk a fényezést. Ezután nedves szivaccsal vagy mosókefével, gyengéden nyomva, felülről lefelé tisztítsa le az autót. Az erős igénybevételnek kitett részeket, mint például a kerekeket, utoljára kell lemosni, és ehhez lehetőség szerint használjon másik szivacsot. Végezetül az autót mossa le alaposan vízzel, majd törölgesse át.

Ápolási tippek:

  • Az autóápoláshoz ne használjon háztartási tisztítószert. Az ilyen tisztítószerek zsíroldó komponenseket tartalmaznak, amelyek oldják a felvitt védőréteget és megtámadják a fényezést. Ezért olyan törlőkendőt vagy szivacsot se használjon, amit a háztartásban már használt.

Mosás nagynyomású tisztító-mosó berendezésekkel

Feltétlenül tartsa be - különösen a nyomásra és a minimális távolságra (legalább 15 cm!) vonatkozóan - a nagynyomású tisztító-mosó berendezés kezelési utasítását. Ügyeljen arra, hogy elég nagy távolságra legyen a puhább anyagoktól, mint például a gumi vagy a szigetelőanyagok. Különös óvatosság ajánlott a tisztítószerek használata során. Soha ne vigye fel azokat meleg fényezésre, az autómosást lehetőleg ne napon végezze!

Polírozás

A polírozásra csak akkor van szükség, ha a fényezés csúnya lesz, és konzerváló szerekkel már nem hozható vissza a fénye. Ha az alkalmazott polírozó nem tartalmaz konzerváló komponenst, akkor utána javasolt konzerválást is végezni. Ügyeljen arra, hogy a mattra fényezett részeket és a műanyag alkatrészeket nem szabad polírozószerekkel és keményviasszal kezelni.

Ápolási tippek:

  • Jobb polírozási eredményt érhet el, ha ellentétes irányban dolgozik. Vigye fel például a polírozószert az óramutató járásával megegyező irányban, majd a polírozást végezze el az óramutató járásával ellentétes irányban.
    Apró trükk: Használja mindkét kezét: ballal vigye fel a polírozószert, jobbal polírozzon.

Kisebb sérülések a fényezésen

A rozsdásodás elkerülése érdekében a fényezés kisebb sérüléseit (pl. kőfelverődés stb.) azonnal kenje be javítóstifttel vagy használjon javító sprayt. Rozsdásodás kialakulása esetén a rozsdát alaposan el kell távolítani. A fedőréteg előtt korrózióvédő alapozást kell felvinni. Ha pedig további segítségre lenne szüksége, a Volkswagen Haszonjárművek - az Ön szerviz szakértője - készséggel segít Önnek.

Műanyag és króm részek

A külső műanyag részek a normál mosás közben tisztíthatók le. Amennyiben ez nem lenne elegendő, használjon műanyagtisztítót, és tisztítsa le a szennyezett felületeket egy törlőkendő vagy szivacs segítségével. A króm részeknél használjon speciális krómtisztítót, amely visszaadja a rozsdás vagy matt króm részek fényét.

Könnyűfém kerekek

Itt rakódnak le a legkomiszabb szennyeződések: a fékből és a gumiabroncsból származó szennyeződés, valamint az utcai piszok makacs réteget képeznek. Annak érdekében, hogy ez ne támadja meg a könnyűfém kerekeket, a fékből származó fémport és az utcákra kiszórt sót kéthetente le kell mosni. A mosás után a könnyűfém kerekeket savmentes tisztítószerrel kell lekezelni. Ezenfelül a kerekeket háromhavonta keményviasszal is át kell kenni. A védő lakkbevonat esetleges sérüléseit haladéktalanul ki kell javíttatni.

Ápolási tippek:

  • Elindulás után működtesse néhányszor a fékeket, hogy a féktárcsa és a fékbetétek megszáradhassanak.

Kabriótető

A műanyagból vagy szövetből készült tetőt nem szabad a fényezett felületekhez hasonlóan kezelni. Ezért az autómosóban ne válasszon forróviaszos mosóprogramot, mert az porózussá teszi a szövetet, és annak elszakadását okozhatja. Ha autója fóliából készült hátsó szélvédővel rendelkezik, jobb, ha teljesen mellőzi az autómosó használatát. Kabrió tulajdonosként ezért jobb, ha kizárólag kézzel mossa le az autóját.

Műszerfal ápolás

A műszerfalat, a középső konzolt és az oldal borítást legcélszerűbb egy vizes kendővel megtisztítani a portól és egyéb szennyeződésektől. A mélyen beivódott szennyeződéseket a legkönnyebben az eredeti műanyagtisztítókkal tudja eltávolítani.