Lengéscsillapító

Volkswagen Eredeti Lengéscsillapítók

Az Ön Volkswagenjének biztonságát és menetkényelmét a futómű nagymértékben befolyásolja. Egy olyan összetett és bonyolult rendszer, amelynek a lengéscsillapítók kihagyhatatlan elemei. Ezek kötik össze a tengely mozgó részeit a karosszériával, és csillapítják az út egyenetlenségei miatt jelentkező heves rugólengéseket.

A rugók tehát csak a lengéscsillapítókkal együtt nyújtanak biztonságos rugózást a járműnek. Fő feladatuk a kerekek úttal való folyamatos kapcsolatának biztosítása gyorsításkor, kanyarodáskor és fékezéskor. A menetkényelem is ezeknek a fontos futóműalkatrészeknek
a finombeállításától függ.

Működés
A lengéscsillapítót a műszaki nyelvben "kettős hatású" hidraulikus csillapítóteleszkópnak nevezik, mivel a húzó és a nyomó terhelésekre csillapítólag hat. A hidraulikus csillapítóteleszkópban a be- és kirugózáskor egy dugattyúrúdon vezetett dugattyú mozog fel- és le, egy olajjal vagy olajjal és gázzal töltött hengerben. A dugattyúrudat egy csillapítócsapágy köti össze a karosszériával, a hengert pedig csavarok rögzítik a kerékfelfüggesztéshez. A hengerben a dugattyú be- és kifelé történő mozgásakor az olaj szűk csatornákon és szelepeken áramlik keresztül a dugattyú egyik oldaláról a másik felé. Minél nagyobb nyomás érkezik a karosszériától és a kerékfelfüggesztéstől a lengéscsillapítóhoz, annál nagyobb a dugattyú mozgásának sebessége. Ezzel megnő az olaj áramlási ellenállása, és így a csillapító hatás.

Kopás

Az egyedi igénybevételnek megfelelően a lengéscsillapítók előbb vagy utóbb elfáradnak. Általánosan érvényes: minél egyenetlenebb utakon közlekedünk, minél többször kihasználjuk a jármű megengedett össztömegét, például nyaraláskor, a lengéscsillapítók annál hamarabb használódnak el. Ehhez a szennyeződések, a só és a nedvesség miatt bekövetkező korrózió is hozzájárul.
Mivel a működés hiányosságai fokozatosan jelentkeznek, a menettulajdonságok megváltozása csak ritkán érezhető egyértelműen. Azt, hogy valami már nem az igazi, gyakran csak veszélyhelyzetben vesszük észre, például gyors sávváltással egyidejű vészfékezéskor.

Biztonsági kockázat
A hibás lengéscsillapítók következményei: az egyes kerekeket érő dinamikus erőhatásokat szinte csak a rugók csillapítják, így ez váratlan és alig korrigálható következményeket ró a menettulajdonságokra és a biztonságra.

A fékút megnövekedése akár 20%-kal
Ha a kerekek nem nyomódnak megfelelően az útfelületre, akkor vészfékezéskor kiszámíthatatlanul megcsúsznak.Ilyenkor az ABS,
az ASR vagy az ESP sem segít, mivel a kerekek a rendszerek hatékony működéséhez szükséges kapcsolatot az úttal elvesztették.

A jármű kitörése
A jármű hibás lengéscsillapítókkal minden úthullám után erősen leng és hintázik. A karosszéria egyre erősebb ringó mozgást végez. Az instabil jármű ilyenkor már nem irányítható biztonságosan, és kitör valamelyik irányba.

Hiányos kanyarstabilitás
A hibás lengéscsillapítók főleg az éles kanyarokban idézik elő a jármű elejének nagymértékű besüllyedését, valamint a túlzott alulkormányozottságot. A hirtelen kormánymozdulatok csak tovább erősítik ezt az állapotot, amelynek vége gyakran az uralom teljes elvesztése a jármű fölött.

Korán jelentkező aquaplaning
Ilyenkor a kerekek nem megfelelő útkapcsolata miatt a gumiabroncsok már alacsony sebességnél is váratlanul felúsznak. A kormányzás
és a fékezés már nem lehetséges, amíg a vízpárna össze nem omlik.

Nagy érzékenység az oldalszélre
A hibás lengéscsillapítók következtében a jármű iránystabilitása oldalszél esetén jelentősen csökken. A hirtelen ellenkormányzások
a karosszéria hintázását idézik elő, amely azután egészen a jármű kitöréséig vezethet.

Karbantartás

Ezeknek a jelenségeknek azonban nem kell feltétlenül bekövetkezniük. Ha járművén nyúlós menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalja, akkor keressen fel minket a Volkswagen márkaszervizekben. A professzionális lengéscsillapító-ellenőrzés megbízhatóan jelzi a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Ez olcsóbb, mint a lengéscsillapítók feltáratlan hibái miatt bekövetkező következménykárok, amelyek gyakran magukkal vonják a mozgó tengelyalkatrészek és a gumiabroncsok károsodását.
Nem is beszélve, az Önt és a közlekedés többi résztvevőjét fenyegető biztonsági kockázatról.
Ha Volkswagenjét rendszeresen ellenőrizteti, akkor tehet a lengéscsillapítók lassan végbemenő kopásának hatásai ellen. A lengéscsillapítók állapotát a nem tervszerű biztonsági ellenőrzések, illetve a kerék- és gumiabroncscserék alkalmával is megvizsgáljuk.
Abban az esetben, ha a lengéscsillapítókat cserélni kell, az Ön járműve nálunk olyan lengéscsillapítókat kap, amelyek teljesítik a Volkswagen minőségi követelményeit. A futómű többi eleméhez különösképpen a Volkswagen Eredeti lengéscsillapítók illeszkednek optimálisan, így ezek képesek ismét helyreállítani az eredeti biztonságot és menetkényelmet. Ez a régebbi járműtípusokra egyaránt érvényes. Ezekre vonatkozóan Volkswagen márkaszervize különlegesen vonzó ajánlatokat nyújt. Keressen fel minket, szívesen tájékoztatjuk.

Annak érdekében, hogy az Ön Volkswagenje egy igazi Volkswagen maradjon.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés