Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A 2,0 literes TDI-motorokra vonatkozó egyezség előzetes jóváhagyása az Amerikai Egyesült Államokban

28.07.2016

Nyilvánosságra hozta a Volkswagen AG, hogy Charles R. Breyer bíró (United States District Court for the Northern District of California, az Amerikai Egyesült Államok Kerületi Bírósága Kalifornia Északi Kerülete Számára) megadta az előzetes jóváhagyást arra az egyezségre, amelyet a Volkswagen AG június 28-án a Felperesek Irányítótestülete (Plaintiffs' Steering Committee, PSC) által képviselt magánszemélyekkel kötöttek. Ezzel az Amerikai Egyesült Államokban a Volkswagen és az Audi márkák érintett, 2,0 literes TDI-motorral felszerelt járműveivel kapcsolatos polgári jogi igényeket sikerült rendezni.

Ezt követően egyesével értesítik az amerikai csoportos perben résztvevő tagokat azokról a jogaikról és választási lehetőségeikről, amelyeket ez a megegyezés biztosít számukra. Az egyezség végrehajtását akkor kezdi meg a Volkswagen, amint a bíróság a végleges jóváhagyást megadja. Erre valószínűleg 2016 őszén kerül majd sor.

Az előterjesztett egyezség keretében a jogosult amerikai ügyfelek előtt két lehetőség áll: Egyrészt járművüket eladhatják, azt a Volkswagen visszavásárolja, illetve lízingszerződésüket idő előtt lemondhatják anélkül, hogy emiatt szankcionálná őket a pénzintézet. Ezenkívül választhatják azt, hogy megtartják járművüket, és azt költségmentesen átalakíttatják, amennyiben a megfelelő műszaki intézkedéseket az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, röviden EPA) és a Kaliforniai Levegő Erőforrás Bizottság (California Air Resources Board, röviden CARB) engedélyezi. Azon amerikai ügyfelek, akik az egyezség alapján valamelyik opciót választják, a Volkswagen márkától egy kiegészítő kompenzációt is kapnak. A programról további információ a www.VWCourtSettlement.com oldalon található.

A Volkswagen nagyra értékeli az összes érintett konstruktív fáradozásait a jóváhagyási folyamat hátralévő része során, amelyeket Breyer bíró úr vezetésével, valamint Robert S. Mueller III különmegbízott aktív részvételével végeznek majd. A felek meggyőződése, hogy a kidolgozott egyezség korrekt, felelősségteljes és megfelelő megoldást jelent a Volkswagen és az Audi márkák ügyfelei számára.

A kidolgozott egyezség hatálya alá az alábbi 2,0 literes TDI-motorral felszerelt amerikai járművek tartoznak:

VW Beetle        VW Golf         VW Jetta         VW Passat              Audi A3

2013-2015    2010-2015     2009-2015    2012-2015    2010-2013; 2015

 

A Volkswagen továbbra is szoros együttműködést folytat az amerikai EPA és a CARB szervezetekkel a megfelelő és engedélyezett műszaki megoldások érdekében a fent megnevezett 2,0 literes TDI-motorok kapcsán. Ezenkívül a Volkswagen igyekszik a 3,0 literes TDI-motorok műszaki megoldása kapcsán is a lehető leggyorsabban megszerezni az jóváhagyást.

 

Az amerikai magán felperesek csoportos perében elért egyezség mellett a Volkswagen
•    a 2,0 literes TDI-motorok kapcsán egy úgynevezett Consent Decree megegyezést kötött az (EPA hivatalt képviselő) Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (United States Department of Justice), a CARB hatósággal és a kaliforniai államügyésszel,

•    az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával (United States Federal Trade Commission, röviden FTC) megállapodást kötött egy úgynevezett Részleges Rendelet a Végleges Végzésről és a Pénzügyi Ítéletről (Partial Stipulated Order for Permanent Injuction and Monetary Judgement) keretében, valamint

•    a már folyamatban lévő, illetve a lehetséges jövőbeli fogyasztói panaszokat is lezárta az Egyesült Államok 44 tagállamában, Columbia kerületben és Puerto Rico államban.

 

A megállapodások nem jelentik a Volkswagen részéről a felelősség elismerését. A rendelkezéseiknek megfelelően ezek az egyezségek és megállapodások nem érvényesek és nem befolyásolják a Volkswagen kötelezettségeit az Amerikai Egyesült Államokon kívüli jogrendszerek törvényei és rendelkezései kapcsán. A Volkswagen továbbra is dolgozik a még nyitott jogi kérdések megoldásán az Amerikai Egyesült Államokban.