Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Új Crafter-gyár Wrześniában (Lengyelország) – Ultramodern technika és az erőforrások különösen hatékony kiaknázása

25.10.2016

• Az új gyárépület a környezetvédelem minden szempontjának figyelembevételével készült
• A Crafter új gyára mércéül szolgálhat a hosszú távon fenntartható technológiák területén
• Az új létesítmény az első autóipari termelési helyszín, amely a Német Hosszú Távon Fenntartható Építészet Tanácsának (DGNB) elismerésével rendelkezik
• Jens Ocksen, a Volkswagen Poznań igazgatótanácsának elnöke: "Innovatív megoldások egész sorát alkalmaztuk"

Energiatakarékos robotok, új lézertechnológia, ultramodern fényezési eljárások: a Crafter Września mellett, Białężycében (Lengyelország) felépült új gyára a legújabb környezetvédelmi szempontok figyelembevételével készült, s máris tekintélyes elismerésben részesült.

"Innovatív megoldások egész sorát alkalmaztuk. Września gyára az európai kisteherautó-gyártás példamutató létesítménye, amely a legkorszerűbb technológiák alkalmazása mellett kíméli hatékonyan környezetünket" - fejtette ki Jens Ocksen, a Volkswagen Poznań igazgatótanácsának elnöke, akinek vezetése alatt épült fel az új gyár.

A "Think Blue. Factory.", vagyis a Volkswagen környezetvédelmi programjának részeként már a kezdetektől a Volkswagen szigorú környezetvédelmi követelményrendszerét tartották szem előtt az új üzem tervezése és kivitelezése során.

Az innovatív műszaki megoldások az új gyár működésének szerves részeként garantálják termelési folyamatai jövőbeni fenntarthatóságát. Ennek szellemében az ergonómia, a környezetvédelem és a természeti erőforrások kímélése terén egyaránt új követelményeket fogalmaztak meg.

Példák:

Az épületek tervezése és kivitelezése egyaránt az optimális energiafelhasználás jegyében zajlott. A teljes szigeteléssel ellátott külső burkolat mellett a gyárcsarnokok fűtése is különösen hatékony hőújrahasznosítással működik, egyszerre biztosítva a betáplált energia optimális kihasználását és a veszteségek minimálisra mérséklését. Mindezeken túl fejlett energia-menedzsment-rendszer szabályozza az igényalapú energia-felhasználást. A szükséges technológiai hőt, hűtést és sűrített levegőt egyaránt a lehető legmagasabb hatásfokú berendezések állítják elő.

A karosszériagyártásban szintén a lehető legmagasabb hatásfokú, ultramodern lézertechnikát alkalmaztak a tervezők, ahol a legszigorúbb minőségi előírásoknak is megfelelve összesen 437 legújabb generációs robot dolgozik. A tetőt és a karosszériatörzset lézerhegesztéssel erősítik egymáshoz. A rendkívüli precizitással végrehajtott művelet a hegesztett kötések hosszú élettartama mellett az energiafelhasználásra is kedvező hatást fejt ki.

A fényezési eljárást a természeti erőforrások hatékony kímélése jegyében alacsony energia- és vízfogyasztás, illetve anyagfelhasználás jellemzi. A fényezést összesen 36 robot viszi fel automatikusan. A nagyhatékonyságú, magasfordulatú festékszórók és fejlett színváltók alkalmazásával a hagyományos rendszereknél jóval kevesebb festék is elegendő. A fényezőkamrák az EcoDryScrubber technológiával tisztítják a levegőt, ami akár 60 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet, s nem igényel sem vizet, sem pedig vegyi anyagokat, egyben jelentősen mérsékli a kilépő elhasznált levegő mennyiségét. A fényezőkamrák energiatakarékos légkondicionálásáról az új EcoSmart AC technika gondoskodik, a karosszériák automatikus szárítása energiatakarékos hőújrahasznosító technológiával üzemel. A Crafter új gyárának illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátása mintegy 40 százalékkal alakul a vonatkozó lengyel és EU-határérték alatt, amint azt az előzetes mérések igazolták.

"A teljes koncepció, a kivitelezés, az épületek felszerelése és a gyártási folyamatok terén, akárcsak a szociális és kulturális létesítmények tekintetében folyamatosan figyelembe vettük az olyan alapvető igényeket, mint a környékbeliek, a politikusok és munkatársaink elvárásait" - hangsúlyozta Jens Ocksen. A kiterjedt zöldterületek és rekreációs zónák mellett kerékpárparkoló és biológilag aktív területek hivatottak elősegíteni a növényvilág fejlődését.

Elismerés a példamutató gyárberuházásért

Röviddel ezelőtt a teljes új gyár, annak példamutató zöldterületei, szociális létesítményei és termelőegységei - világszerte az első autóipari termelési helyszínként - nemrég elnyerték a Német Hosszú Távon Fenntartható Építészeti Tanács (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen; DGNB) kitüntetését. Ennek auditja a környezetvédelmi és gazdasági kvalitásokra éppúgy kiterjedt, mint a szocio-kulturális, műszaki és folyamatbeli tényezőkre.

Jens Ocksen: "Az új gyár a magasan képzett és motivált munkaerőt modern, gazdaságos, környezetkímélő és ergonomikus termeléssel kombinálja, így garantálva azt a magas minőségi színvonalat, amit ügyfeleink elvárnak csúcstermékünk, a Crafter részéről."